Hoop je zwanger te worden het aankomende jaar?


Voor dit onderzoek is het van het grootste belang om vrouwen te onderzoeken die graag willen proberen om binnen een jaar zwanger te worden (met of zonder fertiliteitsbehandeling) van hun eerste of tweede kindje (Opm: We zoeken op het moment voor dit project alleen nog vrouwen die zwanger willen worden van hun tweede kindje). Ook als je niet zeker bent van de timing van je kinderwens is deelname mogelijk; er kan tijdens het onderzoek geswitched worden naar de andere groep. Er hoeft op het moment van de eerste sessie nog niet daadwerkelijk gestopt te zijn met anti-conceptie.

 

Als dank voor je tijd en deelname krijg je in totaal 240 euro. Verder krijg je na iedere sessie ook leuke hersen-gerelateerde kadootjes :-). De onderzoekssessies vinden plaats in het LUMC (naast treinstation Leiden Centraal). Reis- en parkeerkosten worden vergoed. Ook is het mogelijk om een ervaren oppas (ook ervaring met pasgeborenen) in te huren die bij de sessie aanwezig kan zijn om op je kindje te passen.

 

Het gaat om een sessie voor de zwangerschap van ongeveer 3:15 uur waarin je computertaakjes doet en filmpjes kijkt in en buiten de MRI scanner (de vergoeding voor deze sessie is 40 euro). Dezelfde sessie herhalen we  als je moeder bent geworden (vergoeding 80 euro) en ongeveer een jaar na de geboorte (100 euro). Tijdens de zwangerschap word je gevraagd om af en toe zelf thuis ochtendurine te verzamelen en om 1x in het derde trimester computertaakjes te doen (20 euro, deze sessie kan ook bij je thuis plaatsvinden in plaats van op het LUMC als je dat liever hebt). De sessies kunnen in de avonduren of in het weekend plaatsvinden als dat handig is.

 

Vind je het belangrijk om bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek over dit onderwerp? Help ons om meer over te ontdekken over wat zwangerschap doet met de hersenen en doe mee met deze studie! Voor meer vrijblijvende informatie of om u aan te melden, mail naar: mriproject@fsw.leidenuniv.nl of ga naar contact.

 

We hopen je te mogen volgen in deze bijzondere periode!

 

Goed om te weten:

  • Tijdens de zwangerschap is er dus geen MRI sessie. In het hele onderzoek worden sowieso alleen non-invasieve metingen gebruikt (er is bijv. geen sprake van straling en we gebruiken geen contrastvloeistof).
  • Alle verkregen informatie en deelname aan de studie wordt uiteraard strikt vertrouwelijk behandeld
  • Wat meer informatie over de metingen:

MRI onderzoek 
 
Wanneer u deelneemt aan een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van MRI komt daar het volgende bij kijken: 
 
1. Voor de scan wordt u gevraagd plaats te nemen in een standaard MRI scanner in het Leids Universitair Medisch Centrum, hier zullen beelden worden gemaakt van uw hersenen en van het bloed dat door uw hersenen stroomt terwijl u naar plaatjes kijkt en hierop reageert. 
2. U zult op uw rug op een tafel liggen die de scanner in wordt bewogen, u wordt ondersteund met kussens om te zorgen dat u comfortabel ligt en om u te helpen uw hoofd zo stil mogelijk te houden. U krijgt gehoorbescherming om u te beschermen tegen het geluid dat de scanner maakt.  

3. Tijdens de scan zal u worden gevraagd te reageren op verschillende plaatjes of woorden die u worden getoond op een scherm, dit doet u door op een knop te drukken.  
4. Tijdens verschillende typen scans wordt u gevraagd verschillende taakjes te doen.  
5.  Een deel van de sessie bestaat uit het verkrijgen van verschillende soorten anatomische scans, tijdens deze periode hoeft u niets te doen maar kunt u bijvoorbeeld een film naar keuze kijken.  
6. De totale tijd in de scanner bedraagt ongeveer 1 uur. 
7. Het is belangrijk dat u in de scanner zo stil mogelijk ligt zodat scherpe beelden van uw hersenen gemaakt kunnen worden. 
 

Hormoonwaarden
 
Bij de sessies voor en na de zwangerschap en op verschillende momenten tijdens de zwangerschap wordt u gevraagd om urine te verzamelen. Deze zullen wij gebruiken om naar de veranderingen in hormonen te kijken. Hiervoor krijgt u materialen opgestuurd.

 

Computertaken

Voor dit deel van het onderzoek zit u in een gemakkelijke stoel in een ruimte waar u woorden, filmpjes of plaatjes ziet op een computerscherm. U zult gevraagd worden om beslissingen te nemen op basis van wat u ziet en te reageren door op een knop te drukken. Er worden taakjes gebruikt waarvoor er aanwijzingen zijn dat er mogelijkerwijs veranderingen optreden tijdens de zwangerschap.

 

We zullen ook een aantal fysiologische reacties meten, zoals uw huidgeleiding en hartslag. Daarnaast zult u worden gevraagd om thuis vantevoren een aantal vragenlijsten in te vullen.