Geen directe wens om zwanger te worden?


Het is voor deze studie ook erg belangrijk om vrouwen te onderzoeken die nog geen moeder zijn en geen directe wens hebben om zwanger te worden. Mocht je hier niet zeker van zijn of mochten je plannen veranderen, dan maakt dit voor de studie niet uit; deelneemsters kunnen halverwege altijd switchen van groep.  Voor deze groep zijn we vooral nog op zoek naar vrouwen die tussen de 30 en 40 jaar en MBO/HBO-opgeleid zijn.

 

Het gaat om een eerste sessie van 3:15 uur waarin je taakjes doet en filmpjes kijkt in en buiten de MRI scanner (vergoeding bedraagt 40 euro). Ongeveer een jaar later is er een sessie met alleen computertaakjes (ongeveer 1.5 uur, vergoeding 20 euro), en ongeveer 3 maanden daarna herhalen we de eerste sessie (vergoeding 60 euro). Hoeveel tijd er precies tussen de sessies zit hangt af van de timing in de andere groep, maar dit kan ook met de deelneemsters afgestemd worden afhankelijk van wat handig is voor jou. De onderzoekssessies vinden plaats op het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De sessies kunnen in de avonduren of in het weekend plaatsvinden als dat handig is.

 

Vind je het belangrijk om bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek over dit onderwerp? Help ons om meer over te ontdekken over wat zwangerschap doet met de hersenen en doe mee met deze studie! Voor meer vrijblijvende informatie of om je aan te melden, mail naar: mriproject@fsw.leidenuniv.nl of ga naar contact.

 

Wat meer informatie over de metingen:

 

MRI onderzoek 

 

Wanneer u deelneemt aan een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van MRI komt daar het volgende bij kijken: 

 

1. Voor de scan wordt u gevraagd plaats te nemen in een standaard MRI scanner in het Leids Universitair Medisch Centrum, hier zullen beelden worden gemaakt van uw hersenen en van het bloed dat door uw hersenen stroomt terwijl u naar plaatjes kijkt en hierop reageert. 

2. U zult op uw rug op een tafel liggen die de scanner in wordt bewogen, u wordt ondersteund met kussens om te zorgen dat u comfortabel ligt en om u te helpen uw hoofd zo stil mogelijk te houden. U krijgt gehoorbescherming om u te beschermen tegen het geluid dat de scanner maakt.  

3. Tijdens de scan zal u worden gevraagd te reageren op verschillende plaatjes of woorden die u worden getoond op een scherm, dit doet u door op een knop te drukken. 

4. Tijdens verschillende typen scans wordt u gevraagd verschillende taakjes te doen.  

5.  Een deel van de sessie bestaat uit het verkrijgen van verschillende soorten anatomische scans, tijdens deze periode hoeft u niets te doen maar kunt u bijvoorbeeld een film naar keuze kijken.  

6. De totale tijd in de scanner bedraagt ongeveer 1 uur. 

7. Het is belangrijk dat u in de scanner zo stil mogelijk ligt zodat scherpe beelden van uw hersenen gemaakt kunnen worden.

 

Computertaken

 

Voor dit deel van het onderzoek zit u in een gemakkelijke stoel in een ruimte waar u woorden, filmpjes of plaatjes ziet op een computerscherm. U zult gevraagd worden om beslissingen te nemen op basis van wat u ziet en te reageren door op een knop te drukken. Er worden taakjes gebruikt waarvoor er aanwijzingen zijn dat er mogelijkerwijs veranderingen optreden tijdens de zwangerschap.

 

We zullen ook een aantal fysiologische reacties meten, zoals uw huidgeleiding en hartslag.  Daarnaast zult u worden gevraagd om vantevoren thuis een aantal vragenlijsten in te vullen.