Onderzoeksopzet


Om te onderzoeken of er veranderingen optreden in de hersenen van de vrouw onder invloed van de hormonale veranderingen van de zwangerschap wordt er in de huidige studie gebruik gemaakt van twee onderzoeksgroepen, namelijk een groep vrouwen die graag binnen een jaar zwanger willen worden (van hun eerste kindje) en een groep vrouwen die geen directe kinderwens heeft voor het aankomend jaar. Het onderzoek vindt plaats in het Spinoza Centrum, een onderzoeksfaciliteit naast het AMC Ziekenhuis.

 

Het onderzoek bestaat uit meerdere sessies, welke enigszins verschillen per onderzoeksgroep (zie Meedoen). De totale vergoeding voor het onderzoek is tot 450 euro voor de vrouwen die zwanger willen worden en 380 euro voor de vrouwen in de groep zonder directe kinderwens. De eerste onderzoekssessie is voor beide onderzoeksgroepen hetzelfde en duurt ongeveer 3,5 uur, bestaande uit computertaakjes en een MRI onderzoek.

 

 

MRI onderzoek 

 

Wanneer u deelneemt aan een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van MRI komt daar het volgende bij kijken: 

 

1. Voor de scan wordt u gevraagd plaats te nemen in een standaard MRI scanner in het Spinoza Centrum, hier zullen beelden worden gemaakt van uw hersenen en van het bloed dat door uw hersenen stroomt terwijl u taakjes uitvoert.

2. U zult op uw rug op een tafel liggen die de scanner in wordt bewogen, u wordt ondersteund met kussens om te zorgen dat u comfortabel ligt en om u te helpen uw hoofd zo stil mogelijk te houden. U krijgt gehoorbescherming om u te beschermen tegen het geluid dat de scanner maakt.  

3. Tijdens de scan zal u worden gevraagd te reageren op verschillende plaatjes of woorden die u worden getoond op een scherm, dit doet u door op een knop te drukken.

4. Tijdens verschillende typen scans wordt u gevraagd verschillende taakjes te doen.  

5.  Een deel van de sessie bestaat uit het verkrijgen van verschillende soorten anatomische scans, tijdens deze periode hoeft u niets te doen maar kunt u bijvoorbeeld een film of serie naar keuze kijken.

6. De totale tijd in de scanner bedraagt ongeveer 1 uur.

7. Het is belangrijk dat u in de scanner zo stil mogelijk ligt zodat scherpe beelden van uw hersenen gemaakt kunnen worden. 

 

Computertaken

 

Voor dit deel van het onderzoek zit u in een gemakkelijke stoel in een ruimte waar u woorden, filmpjes of plaatjes ziet op een computerscherm. U zult gevraagd worden om beslissingen te nemen op basis van wat u ziet en te reageren door op een knop te drukken. Er worden taakjes gebruikt waarvoor er aanwijzingen zijn dat er mogelijkerwijs veranderingen optreden tijdens de zwangerschap. 

 

Ook zult u worden gevraagd om van te voren thuis een aantal vragenlijsten in te vullen en zullen wij kijken naar de veranderingen in hormoonwaarden.